Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Τέχνες και πολιτισμός

Από τον Ομηρικό Δημόδοκο και τον Λαοδάμαντα μέχρι τις μέρες μας, για πάνω από 5000 χρόνια καλλιεργούνται εδώ οι τέχνες και ο πολιτισμός.

Η Μουσική, η Ζωγραφική, η Ποίηση, η Πεζογραφία, ο Χορός, το Θέατρο σας περιμένει να τις συναντήσετε σε όλες τις μορφές. Από την ανεπιτήδευτη μορφή του λαϊκού καλλιτέχνη μέχρι την επιτηδευμένη μορφή του σπουδαίου και σπουδασμένου τεχνίτη.Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας

Reading soc , Click to Enlarge Η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1836 με πρώτο Πρόεδρο τον Πέτρο Βράιλα-Αρμένη, καθηγητή της Ιονίας Ακαδημίας και αργότερα φιλόσοφο, πολιτικό και διπλωμάτη.

Διαθέτει ιστορική βιβλιοθήκη (7.000 τόμοι) με σπάνια χειρόγραφα, χαρακτικά, φωτογραφίες, παλιά έντυπα, παλιούς χάρτες και πίνακες καθώς και γενική βιβλιοθήκη (50.000 τόμοι) η οποία λειτουργεί και ως αναγνωστήριο.


 Δείτε περισσότερα ...

Αρχιτεκτονική

Building , Click to Enlarge Το 1811 ιδρύεται στην Κέρκυρα η πρώτη ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών από τον σημαντικό Κερκυραίο ζωγράφο Παύλο Προσαλέντη .Ενταγμένη μέσα στη Σχολή Καλών Τεχνών ήταν και Σχολή Πολιτικής Αρχιτεκτονικής με πρώτο καθηγητή το Γεράσιμο Πιτσαμάνο (1782- 1825). Σε αυτήν φοίτησαν οι πρώτοι Έλληνες διπλωματούχοι αρχιτέκτονες οι οποίοι δούλεψαν τόσο στα Επτάνησα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Δείγματα της δουλειάς τους βρίσκουμε διάσπαρτα στον ιστό της πόλης της Κέρκυρας, του Γαϊου Παξών αλλά και χωριών.


 Δείτε περισσότερα ...

Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

Library , Click to Enlarge Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είναι η αρχαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1943. Σήμερα στεγάζεται στο νότιο τμήμα του κτιρίου των Αγγλικών Στρατώνων μέσα στο Παλαιό Φρούριο και περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές προερχόμενες κυρίως από δωρεές Κερκυραίων.

Ζωγραφική

mi_mou_aptou , Click to Enlarge Η Κέρκυρα, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισορροπίες στην εξέλιξη των τεχνών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο φανερή αυτή η όσμωση των δύο κόσμων όσο στη ζωγραφική.


Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ζωγραφική από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, θρησκευτική και επομένως επηρεάζεται από τη σύγκρουση των δύο δογμάτων αφού συνδέεται με κανόνες της θρησκευτικής εικονογραφίας των δύο εκκλησιών.

Μέσα από πίνακες υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας μπορούμε σήμερα να ανιχνεύσουμε την εξέλιξη της ζωγραφικής και τη γένεση ρευμάτων όπως η Επτανησιακή Σχολή.


 Δείτε περισσότερα ...

Η Ιστορία της Κέρκυρας
Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) βρέθηκε στο επίκεντρο της ιστορίας για ολόκληρες χιλιετίες.
Λόγω της θέσης του πάνω στους θαλάσσιους δρόμους που ενώνουν την Κεντρική Ευρώπη με την Αφρική και την Ανατολή με τη Δύση, αποτελούσε σημείο αναφοράς με σημαντικό ρόλο από τη Λίθινη εποχή έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.

 Δείτε περισσότερα ...

Θέατρο

theater , Click to Enlarge Πόσο παλιά είναι η αγάπη των Κερκυραίων για το θέατρο δεν μπορούμε να το τεκμηριώσουμε. Αν βρεθείτε σε χωριά της υπαίθρου, όπως ο Κάτω Γαρούνας, και παρακολουθήσετε λαϊκό θέατρο, από τους καθημερινούς ανθρώπους του χωριού, θα αναρωτηθείτε αν αυτό οφείλεται μόνο στην επίδραση της Ενετικής περιόδου ή δείχνει αναμνήσεις προγενεστέρων ιστορικών περιόδων.


 Δείτε περισσότερα ...

Μουσική

Folk music, Click to Enlarge Η Κέρκυρα από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένη με τη μουσική και διατηρεί μια πλούσια και συνεχή μουσική παράδοση. Από τον αοιδό Δημόδοκο ο οποίος τραγούδησε προς τιμήν του Οδυσσέα όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια (3000 π.Χ.) ως το θέατρο San Giacomo όπου για πρώτη φορά παίχτηκε όπερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου (Ενετοκρατία) και από την ίδρυση της πρώτης μουσικής μπάντας "Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας" (1840) μέχρι σήμερα, η Μουσική αποτελεί τέχνη κυρίαρχη, άρρηκτα δεμένη με την ψυχή και την ιστορία του Κερκυραίου και του Παξινού. Υπάρχει παντού. Στα πανηγύρια, στα καντούνια, στα χωράφια και τους ελαιώνες, στα σπίτια, αλλά ακόμα και στην προφορά των Κερκυραίων. Η χαρά , η λύπη αλλά και αυτή η καθημερινότητα, ο λόγος, περιέχουν μελωδία.

Οι Φιλαρμονικές.

music, Click to Enlarge
Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας αποτελούν μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο σαν αναλογία προς κατοίκους και είναι γνωστές σ’ όλο τον κόσμο. H ίδρυσή τους ξεκίνησε μέσα στο κλίμα ίδρυσης λαϊκών λεσχών και εταιρειών που άνθησε στην Eυρώπη, μετά την Αστική επανάσταση, και ειδικά τον 19ο αιώνα και ήρθε στην κοσμοπολίτισσα Kέρκυρα μέσα από τους φοιτητές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τους εμπόρους. Το φαινόμενο εντάθηκε και στον 20ο αιώνα βασισμένο στην οικονομική άνθηση, το μιμητισμό και ένα είδος τοπικισμού που έχει την καταγωγή του στην ιδιότυπη σύνθεση του Κερκυραϊκού πληθυσμού από ομάδες οικονομικών και "πολιτικών" μεταναστών. Σήμερα, στην Κέρκυρα των 110.000 κατοίκων δραστηριοποιούνται 19 φιλαρμονικές μπάντες που προωθούν την εξάπλωση της μουσικής παιδείας μέσω σχολών αλλά και με την παρουσία τους σε εορταστικές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κέρκυρας.

Μουσικές εκδηλώσεις.

music, Click to Enlarge
Το καλοκαίρι στην Κέρκυρα συμβαίνουν πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας “Ionian Concerts” που συνδιοργανώνουν το Μουσικό Τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, η Νομαρχία της Κέρκυρας και ο Δήμος Κερκυραίων κάθε χρόνο είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός. Η μεγάλη αυτή γιορτή είναι η κατάληξη μιας διεθνούς μουσικής συνάντησης με την επωνυμία "Θερινή Ακαδημία" όπου διάσημοι μουσικοί συναντιούνται με φοιτητές από την Αμερική, την Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και την Ελλάδα. Ένα φεστιβάλ υψηλής ποιότητας.

Στους Παξούς κάθε καλοκαίρι έχουμε μια σειρά από σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το Spring Music Festival και το Paxos Festival

Πινακοθήκες

mi_mou_aptou , Click to Enlarge Δημοτική Πινακοθήκη

Εκθέτει μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης Κερκυραίων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, 49100 Κέρκυρα , Τηλ: 26610 44606

Σχολή Durrell

 

Η Σχολή Durrell της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας μελετητών γύρω από τη ζωή και την εργασία των αδελφών Lawrence Durrell και Gerald Durrell.

Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια γίνονται το καλοκαίρι  και περιλαμβάνουν και εκπαιδευτικές εκδρομές.


 Δείτε περισσότερα ...

Σελίδα:  1 


Τέχνες και πολιτισμός  reviews:

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα