Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Η Ιστορία της Κέρκυρας
Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) βρέθηκε στο επίκεντρο της ιστορίας για ολόκληρες χιλιετίες.
Λόγω της θέσης του πάνω στους θαλάσσιους δρόμους που ενώνουν την Κεντρική Ευρώπη με την Αφρική και την Ανατολή με τη Δύση, αποτελούσε σημείο αναφοράς με σημαντικό ρόλο από τη Λίθινη εποχή έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Καθώς βρισκόταν στο στόμιο της Αδριατικής τα λιμάνια της αποτελούσαν ζωτικής σημασίας σημεία για όποιον έπλεε από την Κεντρική Ευρώπη προς την Ασία και την Αφρική. Αποτελούσε επίσης ιδανικό σταθμό σε όποιον ταξίδευε από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, την Σικελία και τη Δυτική Μεσόγειο.


Ήδη από την πρώιμη λίθινη περίοδο φαίνεται να κατοικείται και μάλιστα όχι μόνο το ανατολικό και πιο προσιτό τμήμα της αλλά και το δυτικό δυσπρόσιτο μέρος της. Οικισμοί της περιόδου εκείνης έχουν εντοπιστεί ακριβώς στη βόρεια (Σιδάρι) και βορειοδυτική (Αφιώνας) πλευρά της. Ευρήματα στη θάλασσα υποδηλώνουν τη σημασία των λιμανιών της (Κέρκυρα, Κασσιώπη, Παλαιοκαστρίτσα, Πόρτο Τιμόνε) στο εμπόριο από την πρώιμη εκείνη εποχή για την οποία λίγα γνωρίζουμε.


Στους Ομηρικούς χρόνους η Κέρκυρα αποτελεί σημαντική δύναμη ξακουστή για την ναυτική ικανότητα των κατοίκων, τον πλούτο αλλά και το παραδείσιο περιβάλλον της.
Οι κάτοικοι της θα περιγραφούν στο Ομηρικό έπος της Οδύσσειας ως λαός θαλασσινός, ισχυρός αλλά ταυτόχρονα φιλόξενος, φιλόμουσος και φιλομαθής.
Η Κέρκυρα αναδεικνύεται κοσμοπολίτισσα ήδη από τους μυθικούς χρόνους ίσως επειδή από τα λιμάνια της περνούσαν τα καράβια των Ετρούσκων, των Αιγυπτίων και των άλλων Ελλήνων (Μινωιτών, Κρητών, Αιγαιοπελαγιτών),

Τα ονόματα της Φαιακία ή νησί των Φαιάκων, Δρεπάνη, Μάκρη την συνδέουν με μύθους.


Τον 8ο αιώνα π.Χ. ο πληθυσμός εμπλουτίζεται με αποίκους από την ηπειρωτική Ελλάδα (Ερέτρια, Κόρινθος) και εμφανίζεται στα μνημεία το όνομα της ως «Κόρκυρα». Τεκμήρια εκείνων των εποχών μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας, στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, αλλά και σε μέρη όπως το Ρικίνι στα βορειοδυτικά.
Η Κέρκυρα συνεχίζει να αποτελεί ισχυρή δύναμη στις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο και ισχυρό σταθμό στην διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πλούτου.
Τον 5ο αιώνα π.Χ. θα βρεθεί στον πυρήνα της σύγκρουσης Δημοκρατίας και Απολυταρχίας (Δημοκρατικοί – Ολιγαρχικοί) και θα αποτελέσει αφορμή για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση της ανθρώπινης ιστορίας τον «Πελοποννησιακό πόλεμο».


Τμήμα της Ηπείρου από τους Ελληνιστικούς χρόνους θα αποτελέσει όχι μόνο στρατηγικής σημασίας σταθμό αλλά και αγαπημένο προορισμό για Έλληνες και Ρωμαίους. Εδώ θα χτίσουν τις βίλλες τους επιφανείς Ρωμαίοι αλλά και ευνοημένοι στρατιωτικοί. Απομεινάρια βλέπουμε ως σήμερα στις Μπενίτσες, τα Μωραίτικα, την Αχαράβη και αλλού. Οπου κι αν σκάψεις στα παράλια της θα βρεις μαρτυρίες τέτοιων εγκαταστάσεων.
Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες θα έρθουν εδώ για ξεκούραση. Ο Νέρωνας θα απαγγείλει μπροστά στο ναό του Κάσσιου Δία στην Κασσιώπη.
Στα λιμάνια της θα φτάσουν οι πρώτοι απόστολοι της νέας θρησκείας. Προς τιμήν τους θα χτιστούν αργότερα οι ναοί του Αγίου Στεφάνου στο Βίδο, και των Αγίων Ιάσονα και Σωσιπάτρου.


Με τη διχοτόμηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Κέρκυρα θα επιστρέψει στην Ηπειρωτική επιρροή και θα ακολουθήσει την τύχη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) τόσο στην πολιτική όσο και στο δόγμα.


Τον 12ο και 13ο αιώνα μ.Χ. η Κέρκυρα θα βρεθεί στη δίνη του κατακερματισμού της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ,της καθόδου των βόρειων λαών, του θρησκευτικού σχίσματος και των πειρατικών επιδρομών. Θα δεχτεί επιδρομές, θα αλλάξει κυρίαρχους και θα δεινοπαθήσει από Δυτικούς που προσπαθούν να αλλάξουν το Ανατολικό Χριστιανικό της δόγμα.

Εκείνη την εποχή μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός των μικρότερων νησιών και της παράλιας ζώνης. Εγκαταλείπονται οι παραθαλάσσιες κατοικίες και οι οικισμοί (κυρίως στα δυτικά). Ιδρύονται τα περισσότερα από τα χωριά που σήμερα βλέπουμε. Μετακινούνται (Παλαιάκαστρο – Αγγελόκαστρο) ή δημιουργούνται (Παλαιό φρούριο – Γαρδίκι – Αγίου Νικολάου Παξών, Κασσιώπης) νέα κάστρα. Μετακινείται η πόλη της Κέρκυρας από την Παλαιόπολη στο σημερινό Παλαιό φρούριο.


Τον 13ο αιώνα θα περάσουν από εδώ οι σταυροφόροι και θα δημιουργήσουν εδώ βάσεις οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής Γένοβα και Βενετία.


Στα τέλη του 14ου μ.Χ. αιώνα η Κέρκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την όλο και πιο φανερή απειλή του επεκτατισμού των Τούρκων. Τότε θα επιλέξει τη Βενετία ως μια ναυτική δύναμη που διέσωζε στοιχεία της κοσμοπολίτικης και κάποτε δημοκρατικής ιστορίας του νησιού.


Δεμένη με την ιστορία της Βενετίας θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Εκείνης της περιόδου είναι τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού και οι σημερινές πόλεις της Κέρκυρας και του Γαϊου στους Παξούς. Την περίοδο αυτή θα διαμορφωθούν και τα βασικά χαρακτηριστικά του Κερκυραϊκού λαού, τα ήθη, τα έθιμα, η κουζίνα και η καθημερινότητα που σήμερα γνωρίζουμε.


Τα τέλη του 18ου αιώνα και η Γαλλική επανάσταση θα περάσει και από εδώ. Στα κάστρα της θα κυματίσει η τρίχρωμη σημαία και θα ακουστεί η «Μασαλιώτισσα». Η Κέρκυρα θα υποδεχτεί την νέα τάξη πραγμάτων «σαν έτοιμη από καιρό». Ο κλήρος της θα υποδεχτεί τους Γάλλους με ένα χειρόγραφο της Οδύσσειας του Ομήρου αποδεικνύοντας τον προοδευτικό χαρακτήρα ακόμη και της συντηρητικής πλευράς της κοινωνίας, όπως θεωρείται, το Ιερατείο της.


Η αυγή του 19ου αιώνα θα βρει την Κέρκυρα έδρα του Ανεξάρτητου κράτους των Ιόνιων νησιών (1800 – 1810) χάρη στη διπλωματία των ηγετών της και τη βοήθεια των ομόθρησκων Ρώσων και ειδικά του Ναυάρχου Ουσακώφ (κατόπιν ανακηρυγμένου Αγίου της Ρωσικής εκκλησίας).

 
Η επάνοδος του Ναπολέοντα θα επαναφέρει τους Γάλλους στο νησί. Αυτή την περίοδο χτίστηκαν τα κτήρια του Λιστόν.
Μετά το Βατερλό το ανεξάρτητο κράτος των Ιόνιων νησιών θα περάσει υπό την Προστασία του Αγγλικού στέμματος και θα παραμείνει έτσι μέχρι την ένωση της με το Ελληνικό κράτος το 1864. Αυτήν την περίοδο θα χτιστεί το Ανάκτορο της κάτω πλατείας, η βίλλα του Μον Ρεπό στην Παλαιόπολη, το Αχίλλειο και μια σειρά άλλων μνημείων.


Τον 20ο αιώνα η Κέρκυρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Α Παγκοσμίου πολέμου ενώ θα γίνει το καταφύγιο του Σερβικού στρατού.


Αργότερα (1940-1944) θα βρεθεί στη δίνη του Β Παγκοσμίου. Θα βομβαρδιστεί από εχθρούς και φίλους. Από Γερμανικούς βομβαρδισμούς θα καεί η περίφημη βιβλιοθήκη της Ιονίου Ακαδημίας και θα καταστραφεί το μεγαλοπρεπές Θέατρο μαζί με ένα μέρος της πόλης της Κέρκυρας. Εκείνη την περίοδο θα χαθεί η ακμάζουσα Εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας ενώ το τέλος του πολέμου θα αποδυναμώσει και την Ιταλική κοινότητα του νησιού.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


Η Ιστορία της Κέρκυρας  reviews:

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες