Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Ζωγραφική

mi_mou_aptou , Click to Enlarge Η Κέρκυρα, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισορροπίες στην εξέλιξη των τεχνών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο φανερή αυτή η όσμωση των δύο κόσμων όσο στη ζωγραφική.


Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ζωγραφική από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, θρησκευτική και επομένως επηρεάζεται από τη σύγκρουση των δύο δογμάτων αφού συνδέεται με κανόνες της θρησκευτικής εικονογραφίας των δύο εκκλησιών.

Μέσα από πίνακες υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας μπορούμε σήμερα να ανιχνεύσουμε την εξέλιξη της ζωγραφικής και τη γένεση ρευμάτων όπως η Επτανησιακή Σχολή.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα γίνεται εντονότερη η τάση σταδιακής εγκατάλειψης της αυστηρής Βυζαντινής σχολής τόσο στην θεματολογία όσο και στην τεχνοτροπία. Η αβγοτέμπερα αντικαθίσταται σταδιακά από τη λαδομπογιά, τα θέματα γίνονται ολοένα και πιο κοσμικά και η τεχνοτροπία αφήνει τις αυστηρές Βυζαντινές γραμμές. Ο Παναγιώτης Δοξαράς (1662–1729) με το σύγγραμμά του «Περί ζωγραφίας», το 1726, αλλάζει τις σταθερές αναφοράς.
Το 1811 ιδρύεται στην Κέρκυρα η πρώτη ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών από το σημαντικό Κερκυραίο ζωγράφο Παύλο Προσαλέντη στοιχείο που δείχνει το επίπεδο της καλλιτεχνικής ζωής. Από εδώ θα ξεκινήσει η λεγόμενη Επτανησιακή Σχολή που αποτελεί το ελληνικό καλλιτεχνικό κίνημα από τον 17ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα.
Ακολουθούν μερικοί σημαντικοί ζωγράφοι :

Εμμανουήλ Τζανες.
Γεννήθηκε στην Κρήτη και πέθανε στη Βενετία. Εγκατέλειψε την Κρήτη το 1646 δύο χρόνια πριν την τελευταία πολιορκία του Χάνδακα με προορισμό τη Βενετία. Σταμάτησε στην Κέρκυρα όπου έζησε για 9 χρόνια ως το 1655. Εργα του μπορείτε να δείτε στη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιάσονα και Σωσιπάτρου, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων, στο Βυζαντινό Μουσείο, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Πλατυτέρας.

Θεόδωρος Πουλάκης
Κρητικός ζωγράφος που έζησε στην Κέρκυρα το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Οι εικόνες του στεγάζονται στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Πλατυτέρας, στην εκκλησία της Παναγίας στην Κασσιόπη και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Βυρό.

Κωνσταντίνος Κανταρίνης - Στέφανος Τζανγκαρόλας
Αντιπρόσωποι των ζωγράφων που άνθισαν στο τέλος του 17ου αιώνα και τις αρχές του 18ου. Μερικά από τα έργα τους μπορούν να βρεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο, στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στη Μητρόπολη και στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων.

Παναγιώτης Δοξαράς (1662–1729)
Εζησε και πέθανε στην Κέρκυρα. Θεωρείται ο ιδρυτής της σχολής γνωστής ως Επτανησιακή Σχολή Ζωγραφικής, η οποία ελευθέρωσε την αγιογραφία από τους δεσμούς της με τη Βυζαντινή παράδοση. Ο Δοξαράς εισήγαγε στην Ελληνική εικονογραφία την τεχνική του λαδιού, η οποία αντικατάστησε την παλιά τεχνική της ανάμιξης των χρωμάτων με κρόκο αυγού. Το πιο σημαντικό έργο του ήταν η διακόσμηση της οροφής της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, το 1727 η οποία όμως δε σώζεται.

Χαράλαμπος Πάχης (1844–1891)
Δίδαξε στην Σχολή Καλών Τεχνών. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους τοπίων της Επτανησιακής Σχολής Ζωγραφικής.

Άγγελος Γιαλινάς
Ειδικεύτηκε στην ακουαρέλα (νερομπογιές). Πολλά από τα έργα του έχουν αποκτηθεί από γκαλερί και συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περισσότερα από τα έργα του έχουν μια μοναδική αίσθηση των τοπίων στην Κέρκυρα και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ζωγράφους ακουαρέλας.

Γεώργιος Σαμαρτζής
Η δουλειά του περιορίζεται στη ζωγραφική πορτρέτων. Μερικά από αυτά μπορείτε να δείτε στο Δημαρχείο, σε εκκλησίες και στη Δημοτική Γκαλερί.


Μάρκος Ζαβιτσάνος
Ξεχώρισε για τη ζωγραφική πορτρέτων και θεωρείται ένας εξαιρετικός αντιπρόσωπος της τέχνης στην Ελλάδα. Επίσης ήταν ένας εξαιρετικά ευαίσθητος χαράκτης και οι λιθογραφίες του είναι εξαιρετικά προϊόντα αυτής της ευαίσθητης και δύσκολης τέχνης.

Διονύσιος Βέγιας
Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1819 αλλά έζησε και πέθανε στην Κέρκυρα. Θεωρείται ένας από τους πρώτους που εξάσκησε την τέχνη της χαρακτικής στην Ελλάδα
 

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πολλά έργα ζωγραφισμένα από τον Μιχαήλ Δαμασκηνό (τον μεγάλο εικονογράφο της Κρητικής Σχολής), τον Εμμανουήλ Λαμβάρδο, Γεώργιο Κοτζιά, Άγγελο τον Κρητικό, Ιερεμία Παλάδα και Γεώργιο Κορτεζά σε πολλές εκκλησίες του νησιού και στο Βυζαντινό Μουσείο της Κέρκυρας.

Άλλοι ζωγράφοι που έζησαν και δούλεψαν στην Κέρκυρα αυτή την περίοδο είναι : ο Αλέξανδρος Τριβόλης-Πιερης, ο Παναγιώτης Παραμυθιώτης, ο Γιώργος Χρυσολοράς ,ο Σπυρίδων Σπεράντζας, ο Σπυρίδων Βεντούρας, ο Νικόλαος Κουτουζής και ο Νικόλαος Καντούνης.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


Ζωγραφική  reviews:

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες