Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

ΠΑΣΧΑ 2013 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΣΧΑ 2013

Ζήστε το λαμπρότερο Πάσχα του Κόσμου στην Κέρκυρα.

...

Σάββατο του Λαζάρου

11:30 Από τον Ναό του Αγ. Νικολάου των Γερόντων, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν μουσικά και χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το Νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Ύστερα από μουσική περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο, συναντώνται στις

12:30 και ψάλλουν τα Κάλαντα στο «San Giaccomo» το Δημαρχείο της Πόλης. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Κυριακή των Βαίων

11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων η Κέρκυρα ζει μια πρόγευση της Ανάστασης, αφού μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου της, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια και μεγαλοπρεπέστερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629 σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την φοβερή πανώ- λη, που κατά την ίδια περίοδο αφάνισε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ευρώπης.

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Ο Ιωάννης Καποδίστριας» και της«Χορωδίας Κέρκυρας». Η συναυλία θα δοθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

Μεγάλη Δευτέρα

21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό (Duomo).

Μεγάλη Τρίτη

21:00 Ποιητική – Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο κτίριο της Ιονίου Βουλής.

Μεγάλη Τετάρτη

19:00 Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος». Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

21:00 Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής. Η συναυλία πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέ-ατρο από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo». Η εκδήλωση αυτή εισάγει τον ακροατή στο θείο δράμα μέσω της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, που αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Επτανήσων.

Μεγάλη Παρασκευή

Η πιο πένθιμη ημέρα του έτους, κατά την οποία δεσπόζει η Ακολουθία και η περιφορά του «Επιταφίου», συνοδεύεται από κατανυκτικούς ύμνους των φιλαρμονικών και των χορωδιών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ζει τις συναισθηματικά φορτισμένες αυτές στιγμές από νωρίς το μεσημέρι. Όλοι οι «Επιτάφιοι» της Πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών Συνόλων. Ο ρόλος των πολιτιστικών αυτών σωμάτων είναι κα- θοριστικός, αφού συμβάλλουν στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την πόλη και κατ’ επέκταση όλο το νησί έναν ανοικτό Ναό. Οι Χορωδίες των ιε- ρών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώ- μια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλαμβάνει κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagio του Albinoni («παλαιά»), Marcia Funebre του Verdi («μπλε»), Elegia Funebre, Sventura του Mariani και Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin («κόκκινη»). Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης, που ως κέντρο της έχει τους Προστάτες Αγίους της, τον Θαυματουργό Σπυρίδωνα και την Αγία Θεοδώρα.

Περιφορές Επιταφίων

14:00 Ι .Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)

         Ι .Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο) Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:00 Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (ΠύληΑγ. Νικολάου). Οργάνωση: M.A.E.ΔΗ.Κ.– Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας

16:00 Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

16:30 Ι .Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)

17:00 Ι . Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos)

17:15 I.N. Υ.Θ. Οδηγήτριας – Παναγιοπούλα(Πόρτα Ρεμούνδα). Οργάνωση: ΦορέαςΚορφιάτικης Έκφρασης.

17:30 Ι . Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο) Ι .Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι)

18:00 Ι .Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως) Ι .Ν. Αναστάσεως (Α΄ Δημ. Νεκροταφείο) Ι .Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)

19:00 Ι .Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

Ι .Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

Ι .Ν. Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα)

Ι .Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες)

Ι .Ν. Υ.Θ. Κοιμήσεως Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα)

19:15 Ι .Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούνδα)

Ι .Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

19:30 Ι .Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

Ι .Ν. Αγ. Ελευθερίου (Πόλεως)

Ι .Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

20:00 Ι .Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)

Ι .Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα)

20:30 Ι .Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)

Ι .Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο)

Ι .Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός)

Ι .Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές)

21:00 Ι .Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)

Ι .Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Ρωμαιοκαθολική Μητρόπολη / Duomo)

22:00 Ι ερός Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)

Μέγα Σάββατο

06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης(Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας την σχετική Ευαγγελική περικοπή.

09:00 Περιφορά «Επιταφίου» και Λιτάνευση Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Είναι η αρχαιότερη Λιτανεία του Αγίου, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πείνα το έτος 1553. Μοναδικός σ’ ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο ο συνδυασμός της λιτάνευσης ενός Αγίου με την περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Του Ναού. Αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος λιτανεύεται στη θέση του Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του «Επιταφίου», ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας που συνεχίζει να επιβιώνει σε πολλά από τα ορθόδοξα λατρευτικά έθιμα της Κέρκυρας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της Πόλεως, οι οποίες ερμηνεύουν τα μουσικά έργα: Άμλετ, του Ιταλού συνθέτη Facio (παλαιά), Calde Lacrimae (καυτά δάκρυα) του επίσης Ιταλού συνθέτη Michelli (μπλέ) και Ηρωική του Beethoven (κόκκινη).

11:00 «Πρώτη Ανάσταση» με τη ρίψη των μπότηδων (πήλινων δοχείων). Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία,ενώ τα παλιά καταστρέφονται. Οι Κερκυραίοι ανανοηματοδότησαν την τοπική αυτή παράδοση προσφέροντάς της χριστιανικό περιεχόμενο, αφού ουσιαστικά αναπαρίσταται ο Αναστάσιμος λόγος του Κυρίου «ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), το παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της Μαστέλας. Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό ρίχνουν οι περαστικοί κέρματα κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη μαστέλα λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το …μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Ρωμαιοκαθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.

22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

23.00 Έναρξη μεσονυκτικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρα- σκευής στην Πόρτα Ρεμούντα, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

23:45 Aπό τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί», τον ύμνο της Ενώσεως της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική.

Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς:

Αγίων Πάντων, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Υ.Θ. Κοιμήσεως Μαμάλων,Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά), Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) και στις Ιερές Μονές:Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας και Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι).

Κυριακή του Πάσχα

09:00 -11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Παράλληλα λιτανεύεται, σύμφωνα με την κερκυραϊκή εκκλησιαστική παράδοση, η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, όχι μόνο κατά την ημέρα αυτή, αλλά καθ’ όλη την πασχαλινή περίοδο, διακηρύττοντας με τον τρόπο αυτό το αναστάσιμο μήνυμα.

Περιφορές της Εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη

07:15 Ι .Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

07:30 Ι .Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)

07:45 Ι . Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά) Ι .Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούνδα)

08:10 Ι .Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)

08:15 Ι .Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

08:30 Ι .Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι) Ι .Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης - Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου) Ι .Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα) 08:45 Ι .Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

09:00 Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο) Ι .Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα) Ι .Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

10:00 Ι ερό Προσκύνημα Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος

18:00 Ι .Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

19:30 Εσπερινός της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες

20-4 Δευτέρα του Πάσχα

  • Λιτανεία(ΔΔ Σκριπερού) ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ
  • Λιτανεία και πανηγύρι (ΔΔ Μακράδων) Δ.ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ 
  • Λιτανεία και πανηγύρι(Δ.Δ.Καρουσάδων), Δ.ΕΣΠΕΡΙΩΝ
  • Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχέραινας (Κανόνι) :Άφιξη της Ιεράς Εικόνας της Αναστάσεως κατά την εθιμική περιφορά Της, από τον Βυρό για το Ποντικονήσι (με βάρκα). Δ.ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

21-4 Νέα Τρίτη( Νιά Τρίτη)

  • Θεία Λειτουργία – Λιτανεία και πανηγύρι στο Δ.Δ.Πάγων Δ.ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • Παράκληση τοποθέτησης του σεπτού λειψάνου του Αγίου στη Λάρνακα. (Τα Μπάσματα) Δ.ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Κατεβάστε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πάσχα 2013 σε εκτυπώσιμη μορφή

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


ΠΑΣΧΑ 2013 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ   reviews:

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες