Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Πάσχα στην Κέρκυρα

Pasxa,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Αν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία σε ολόκληρη τη ζωή σας για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα τότε διαλέξτε την Άνοιξη και ειδικά την Εβδομάδα του Πάσχα. Είναι η περίοδος που η Κέρκυρα βγάζει στο φώς το σύνολο της φυσικής και πολιτιστικής της ομορφιάς.

Θα σας μεθύσουν τα άνθη, θα σας εκπλήξει το πράσινο, θα σας συνεπάρει η μουσική, θα σας υποβάλουν οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Σε κανένα άλλο μέρος της γης, ούτε σε χωριό ούτε σε πόλη, δεν νιώθει κανείς τόσο έντονα την Άνοιξη να πλημμυρίζει το είναι του, και δεν απολαμβάνει με τόση ένταση την ατμόσφαιρα της μεγάλης γιορτής. Εδώ η Λαμπρή είναι τόσο λαμπρή όσο δεν φανταστήκατε ποτέ.

Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Φυσική ομορφιά, κουλτούρα και παράδοση, Ανατολή και Δύση όλα μαζί σε ένα μωσαϊκό κουλτούρας, ηθών και γλώσσας.  Το Πάσχα στην Κέρκυρα απεικονίζει ακριβώς αυτήν την ιδιομορφία, έθιμα και παραδόσεις που ανιχνεύονται στην Δυτική και Ανατολική κουλτούρα, σε ειδωλολατρικές συνήθειες χιλιάδες χρόνια πίσω. Γιορτές που ξεσηκώνουν τα νησιά τα καίνε κυριολεκτικά και τα εξυψώνουν σε ένα κρεσέντο χαράς και ενθουσιασμού.

Ιδιαίτερο στοιχείο του Πάσχα στη Κέρκυρα των  κοντσέρτων κλασικής μουσικής και όπερας, η εκκλησιαστική  μουσική, μια ιδιότροπη τετραφωνία που κρατάει την καταγωγή της, μάλλον, από την Κρήτη του 1700Μυσταγωγεί τους πιστούς, συγκινώντας ντόπιους και ξένους.

Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Η περίοδος του Πάσχα ξεκινά κι εδώ, όπως παντού,

 

την Κυριακή των Βαΐων.

Στις 11 το πρωί γίνεται η λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα. Ένα έθιμο που κρατά από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 είχε θερίσει τους Κερκυραίους. Σε αυτήν τη λιτανεία παίρνουν μέρος και οι δεκαπέντε φιλαρμονικές του νησιού. Το μεσημέρι, σερβίρεται το παραδoσιακό φαγητό της ημέρας: στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Τη Μεγάλη Δευτέρα

οι δρόμοι μοσχοβολούν από τη φογάτσα (ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό) και το μαντολάτο. Το απόγευμα στις εκκλησίες ακούγεται το υποβλητικό "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή".

Τη Μεγάλη Τετάρτη

γίνεται το ευχέλαιο. Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Τη Μεγάλη Πέμπτη

η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στις εκκλησίες ο κόσμος βιώνει με βαθιά κατάνυξη την κορύφωση του θείου δράματος, τη Σταύρωση. Στην Πιάτσα Πίνια και στους δρόμους γύρω από αυτήν, οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 

η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς με βάση αυστηρό πρόγραμμα και παλαιά πρωτόκολλα. Το μεσημέρι, στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς κυλά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Στην περιφορά προπορεύονται ο σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα. Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Ακολουθούν το κόρο (χορωδία), που ψάλλει το "Αι γενεαί πάσαι", οι σκόλες (μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Αργά αρχίζει η περιφορά του τελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές. Η παλαιά παίζει το "Adagio" του Albinoni, η μπλε τη "Marcia Funebre" (πένθιμο εμβατήριο) του Verdi, ενώ η πορτοκαλί την πένθιμη ελεγεία "Suentura" (απώλεια, συμφορά) του Mariani.

 

Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

 

Το Μέγα Σάββατο

ξεκινάει με μια ακόμη λειτανία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδευεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού που χαρίζουν άφθαστη μουσική απόλαυση. Μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου, έθιμο που ξεκίνησε στα Ενετικά χρόνια. Οι φιλαρμονικές παίζουν το Calde Lacrime του Michelli, τον Αμλέτο του Faccio και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven.

 Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την "πρώτη Ανάσταση", από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν "μπότηδες". Το φασαριόζικο αυτό έθιμο είναι ίσως επηρεασμένο από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.  Μια άλλη, πιθανότερηεξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Με το σπάσιμο και τους κρότους οι Αρχαίοι ήθελαν να ξυπνήσουν την Περσεφώνη και να επιταχύνουν τον ερχομό της Ανοιξης.

 

Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήριο.

Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish  Το βράδυ επώνυμοι και ανώνυμοι συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για την Ανάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα και με παραδοσιακά, γραφικά έθιμα.

 

Η Κυριακή του Πάσχα

ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απόλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.

Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα (της Διακαινισήμου ) περνάει με λιτανείες και πανηγύρια σε όλα τα νησιά. Κάθε εκκλησία βγάζει την εικόνα της Ανάστασης, το φλάμπουρο, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό της. Στις στάσεις της κάθε λειτανίας  πέφτουν τα μάσκουλα (μικρά κανονάκια που τα χρησιμοποιούσαν, επί Ενετών, στα ημεροφυλάκια (Μεροβίγκλια), τα οποία ήταν διάσπαρτα στα νησιά, προκειμένου να ειδοποιήσουν την περιοχή και την Πόλη, για κινήσεις πειρατών ή εχθρικού στόλου).

Φημισμένοι ναοί για τις μεγαλόπρεπες λειτουργίες τους ο Αι Γιάννης (Πόλη) με τις Βυζαντινές ψαλμωδίες, το μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας (Μοη Repo), η Πλατυτέρα (Μαντούκι), οι Άγιοι Θεόδωροι (Γαρίτσα), η Υπαπαντή (Λάκκα Παξών), Αγιος Χαράλαμπος (Γαιος Παξών)  και η Μητρόπολη (Πόλη), ενώ στα μοναστήρια του Παντοκράτωρα (Αη Θανάσης), και η Κυρά Κοκκινάδα (Λευκίμμη) μπορείς να ζήσεις τη μυσταγωγία της Μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.

Οι πολυάριθμες εκκλησίες του νησιού κάνουν ακόμη πιο θρησκευτικό το κλίμα των ημερών. Στη πόλη της Κέρκυρας αξίζει να επισκεφθείτε μερικές με την ευκαιρία των θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Πάσχα στην Κέρκυρα ( Μ. Εβδομάδα) 

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 3'.


 

Πάσχα στην Κέρκυρα (Ανάσταση) 

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Ανάσταση στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 2'.26''.


 

 Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ακούστε δείγματα από την ιδιαίτερη παραδοσιακή ψαλμωδία της Κέρκυρας.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


Πάσχα στην Κέρκυρα  reviews:

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες