Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Δουκάδες
Click to Enlarge,Δουκάδες

Στην Ανατολική πλευρά του όρους Ιστώνη, πλάϊ στο δρόμο Κέρκυρα - Παλαιοκαστρίτσα σε υψόμετρο μόλις 170 μέτρων βρίσκεται ο παραδοσιακός και καλά διατηρημένος οικισμός των Δουκάδων. Ενα χωριό σε απόσταση 20 χιλιόμετρων από την πόλη και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και περίπου 4 χιλιομέτρων από την Παλαιοκαστρίτσα. Ενα χωριό με ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων αιώνων ...

αφού αναφέρεται σε νοταριακό έγγραφο του 1616.

Η ονομασία του οικισμού, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές , προήλθε από τους πρώτους κατοίκους του, που έφεραν το επώνυμο Δούκας.

Μια βόλτα στο χωριό θα σας ανταμείψει. Μπορείτε μάλιστα να την εμπλουτίσετε με την απόλαυση του φαγητού στα μικρά ταβερνάκια στην κεντρική πλατεία.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό της οικογένειας Θεοτόκη, το Ενετικού τύπου «σαγράδο» του Κουαρτάνου, το οίκημα Κοράγγιου καθώς και το νεότερο (τέλος 19ου -αρχές 20ου αιώνα) αλλά ιδιαίτερα όμορφο κτήριο του Δημοτικού σχολείου, στην είσοδο του χωριού, το οποίο έχει τη δική του ιστορία στα χρόνια του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Από την είσοδο του χωριού ένας δρόμος με εκπληκτική πανοραμική θέα θα σας οδηγήσει στο ύψωμα της Αγίας ¶ννας (2 χιλιόμετρα ασφάλτου) όπου λειτουργεί αναψυκτήριο ή στο "μετέωρο" εκκλησάκι του Αη Σιμιού (1 χιλιόμετρο ασφάλτου και 1 χιλιόμετρo χαλικόδρομου) πάντα μέσα σε μια εκπληκτική Μεσογειακή φύση.

Κατεβάστε το  kml αρχείοlΚατεβάστε το kml αρχείοl
(Σώστε το αρχείο και χρησιμοποιήστετο με το google earth)

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


Δουκάδες  reviews:

Σχολιασμοί Αη Συμιός
Υπό [12.08.2011 13:39 - Δουκάδες]

Ανάμεσα από τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στην περιοχή μου είναι και το εξωκλήσι του χωρίου μου ο ¶η Σιμίος .(¶γιος Συμεών). Σκαρφαλωμένο στην κυριολεξία επάνω σε ένα λόφο ,που βρίσκετε σε ένα μοναδικό τοπίο για την Κέρκυρα των κόκκινων βράχων (τα κοκκινόγκρεμα όπως τα λέμε εμείς)


Η θέα τόσο εκεί πάνω άλλα και κάτω από τα βράχια είναι καταπληκτική


Εκεί μπορεί κανείς να ανέβει περνώντας μέσα από το χωριό μου (Δουκάδες) ακολουθώντας τον δρόμο πάνω από το χωριό που ένα μέρος του είναι άσφαλτο και μετά συνεχίζει με χωμάτινο, που εναλλάσσετε στα δύσκολα σημεία με τσιμεντένιο.
Η διαδρομή προς τον ¶γιο Συμεών θα του προσφέρει μια πανοραμική άποψη τις Κέρκυρας μέσα από την ηρεμία τις φύσης και αγαλλίαση ψυχής όταν φτάσει στο εκκλησάκι που στέκει στην κορυφή από τα κοκκινόγκρεμα.

Εκεί μπορεί να καθίσει με τις ώρες απολαμβάνοντας την θέα που του προσφέρετε απλόχερα.

Από την μια πλευρά η μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα και ο όρμος των Λιαπάδων,από την άλλη όλο το λιβάδι μέχρι την πόλη τις Κέρκυρας.


Το ξωκλήσι ήταν παλιά εκκλησία των Μαμάλων χωρίο τις περιοχής που καταστράφηκε από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατά την πολιορκία τις Κέρκυρας από τον σουλτάνο Σουλεΐμάν. Υπάρχουν δυο παραδόσεις για το χτίσιμο του ξωκλησιού μια σύμφωνα με την οποία μια εικόνα του Αγίου Συμεών δόθηκε κάποτε προίκα ,αλλά έφευγε από το σπίτι τις νύφης και γύριζε πάλι στην αρχική τις θέση στο οικογενειακό εικονοστάσι,μέχρι που κάποια στιγμή χάθηκε και μετά από αρκετό καιρό βρέθηκε στην θέση που βρίσκετε η εκκλησία.

Η άλλη είναι γνωστή στους γέρους του χωριού . Σύμφωνα με αυτήν κάποιες Λιαπαδίτισσες (γυναίκες του διπλανού χωριού Λιαπάδες) που ανέβαιναν στο βουνό για ξύλα έβλεπαν από μακριά σε κάποιο σημείο ένα φωτάκι να τρεμοπαίζει και πηγαίνοντας ανακάλυψαν την εικόνα του Αγίου Συμεών και την πήραν σπίτι τους.Αυτη επέστρεψε στο ίδιο σημείο που βρέθηκε και θεωρώντας το θεϊκό σημάδι έκτισαν την εκκλησία

Αναφέρετε μάλιστα ότι κατά το χτίσιμο καθώς ο κεραστής πήγε να κεράσει τους μαστόρους έπεσε κρατώντας τον δίσκο με τα ποτά στο γκρεμό. Όμως ούτε αυτός έπαθε τίποτα αλλά ούτε και τα ποτά χύθηκαν αυτό αποδόθηκε σε θαύμα του άγιου .

Αυτές οι δυο παραδόσεις καταγράφουν την παλιά συνήθεια του λαού να αποδίδει στην παρέμβαση του θεϊκού την ίδρυση εκκλησιών

Πηγή : http://corfubee.wordpress.com/2009/02/22/

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες