κάτοικοι ζήτησαν να μετονομαστεί, επειδή το παλιό όνομα είχε σχέση με την ασθένεια "Ψώρα - Psora" και αυτό ένιωθαν ότι τους μειώνει. Σε κείμενα βρίσκουμε αναφορές ήδη από το 1381 ως Psorarci, ενώ σε έγγραφο του 1497 εμφανίζεται ως 'χωρίον των Ψωραραίων'.
Ο βασικός οικισμός αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, σχετικά καλά διατηρημένος, καθώς απαρτίζεται από γειτονιές με αμιγή παραδοσιακά στοιχεία. Μια βόλτα στα δρομάκια και τις γειτονιές θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε την ντόπια αρχιτεκτονική της υπαίθρου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους ναούς του χωριού.
- Ο ναός του Αγίου Βασιλείου είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα και υπήρχε ήδη στις αρχές του 16ου αι. (1511). Οι αγιογραφίες είναι τυπικό δείγματα της εγχώριας λαϊκής παραγωγής.
- Ο ναός της Αγίας και Τριάδος και Αγίων Πάντων εγκαινιάστηκε το έτος 1745. Αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των ναών του νησιού. Με πέτρινο τέμπλο διακοσμημένο με γύψινα ημίγλυπτα («άμπελος») και αγιογραφίες ονομαστών αγιογράφων της εποχής(Θ. Αγγελάτος, Δανιήλ Κόκλας). Στο ναό σώζονται τοιχογραφίες των μέσων του 18ου αι.
- Ο ναός του Αγίου Προκοπίου υπήρχε και αυτός ήδη στις αρχές του 16ου αι . Καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε κτίστηκε ο σημερινός ναός ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1937.
Αξίζει επίσης να δείτε την ελιά τ’ ¶η Προκοπιού, που είναι μάλλον η γηραιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ελιά του νησιού (περιφέρεια κορμού 19 μέτρα). Η ελιά αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου του Αγίου Προκοπίου, μέσα στο χωριό. |