Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Μνημεία


Φρούρια της Κέρκυρας
Click to Enlarge,   Φρούρια της Κέρκυρας

Εδώ σταμάτησε η προέλαση των Τούρκων προς τη Δύση.

Τα φρούρια και οι οχυρώσεις που περιβάλλουν την πόλη, , αποτελούν το ζωντανότερο μνημείο που μπορεί ο επισκέπτης να περιδιαβεί μέσα στην πόλη. Περπατώντας στα μικρά καλντερίμια, πάνω στις οχυρώσεις, ανάμεσα στα κτίρια, παίρνοντας το καφέ ή το γεύμα του στα εστιατόρια και τα μπάρ , γεμίζει εικόνες και συναισθήματα.

Το μάτι αναπαύεται πάνω στο καταπράσινο τοπίο και την μοναδικής ομορφιάς παλιά πόλη.

Το μυαλό ταξιδεύει στην κλειστή θάλασσα, αναζητά σημάδια από παλιά. Αναζητά τους τόπους που συγκρούστηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως τους κατέγραψε ο Θουκυδίδης, τον κυνηγημένο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα , τους τόπους που άραζαν οι σταυροφόροι. Βλέπει γαλέρες και καράβια να επιστρέφουν νικηφόρα από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου . Βλέπει το στόλο των Τούρκων στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να προελάσει προς τη Δύση. Νιώθει την αγωνία του ενωμένου Χριστιανικού στόλου , την αγωνία των υπερασπιστών. Ακούει μέσα στις άδειες αίθουσες τα προστάγματα, τις φωνές αλλά και τα επινίκια γλέντια . Μαντεύει στα στενά δρομάκια τις ικεσίες των πολιορκημένων, τις ευχαριστήριες λιτανείες στον Αγιο Σπυρίδωνα τον " Προστάτη".

Μην παραλείψετε μια βόλτα στα φρούρια της Κέρκυρας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείτε να χωρέσετε μέσα σε μια μόνο ματιά ολόκληρη την ιστορία 2500 ετών στις πιο δραματικές στιγμές της.

Arco Bonati,copyrights:View/Copy/Print but not Publish


 Δείτε περισσότερα ...

Νέο Φρούριο
Click to Enlarge, Νέο Φρούριο

Επιβλητικό υψώνεται στη Δυτική πλευρά της Πόλης ανάμεσα στο Παλιό και το νέο Λιμάνι. Κατασκευάστηκε από το μηχανικό Φ. Βιτέλλι μεταξύ 1576 και 1645 και είναι σχεδόν ολόκληρο  τεχνητός λόφος που αποκόπηκε με το άνοιγμα μεγάλων περιμετρικών ορυγμάτων (ξηρά τάφρος) και υψώθηκε με τη συσσώρευση των υλικών των ορυγμάτων.


 Δείτε περισσότερα ...

Παλαιό Φρούριο
Click to Enlarge, Παλαιό Φρούριο

Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (Corifes) αποτελεί το Ανατολικό άκρο της Πόλης. Άρχισε να κατοικείται και να οχυρώνεται μετά τις καταστροφές της αρχαίας Πόλης ( Παλαιόπολη ) μετά τον 6ο αιώνα και αποτέλεσε την Πόλη της Κέρκυρας (Corifo , Corfu) από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Από τον 16ο αιώνα η Πόλη έχει λάβει περίπου τη σημερινή της μορφή και το Παλαιό Φρούριο μετατρέπεται σε στρατιωτικό χώρο.


 Δείτε περισσότερα ...

Ανεμόμυλος Παξών

Paxi Lesianitis,click to enlarge Ο ιστορικός ανεμόμυλος Λεσιανίτη είναι κυκλικός, με εσωτερική πέτρινη σκάλα και τέσσερα παράθυρα στην κορυφή, συμμετρικά τοποθετημένα. Ο Μύλος είναι κτισμένος πάνω σε βάση.

Για ωράριο και επισκέψεις δείτε τις σελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού

Ανουντσιάτα
Click to Enlarge,Ανουντσιάτα

Μνημείο Πανευρωπαϊκής σημασίας αφού εδώ θάφτηκαν οι Λατίνοι Ευγενείς που έπεσαν νεκροί στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), τη ναυμαχία που έδωσε τέλος στην ναυτική απειλή της Τουρκίας. Λίγα χρόνια αργότερα θα δοθεί τέλος στην απειλή  και στη στεριά και θα τερματιστεί  οριστικά η προσπάθεια των Τούρκων να επεκταθούν προς Δυσμάς.


 Δείτε περισσότερα ...

Αρχαιολογικοί Χώροι
Click to Enlarge,Αρχαιολογικοί Χώροι

Παλαιόπολη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης και του Μον Ρεπό αποτελεί τον χώρο της αγοράς της πόλης της Κέρκυρας όπως αυτή εξελίχθηκε από την αρχαιότητα έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Τα πιο σημαντικά μνημεία του χώρου είναι: η αγορά, ο δωρικός ναός του Καρδακίου, τα ρωμαϊκά λουτρά και το Προ-ελληνιστικής εποχής καμπυλωτό κτίριο που μετασκευάστηκε στην πρωτοχριστιανική περίοδο σε Χριστιανικό ναό.

Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς 

 The Gorgon at Corfu Museum,click to enlarge Ναός του 6ου π.Χ. αιώνα στην περιοχή Κανόνι στα όρια της Παλαιόπολης. Το μοναδικό λίθινο αέτωμα του ναού βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.
Εδώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό και το μεγάλο βωμό.

Για ωράριο και επισκέψεις δείτε τις σελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού

Αχίλλειο

Achillion,click to enlarge Μύθος, αυτοκρατορική χλιδή και απέριττη φυσική ομορφιά. H ανακτορική βίλα της «θλιμμένης αυτοκράτειρας» Σίσι έμβλημα μιας ολόκληρης εποχής.


 Δείτε περισσότερα ...

Γράβα Γαρδικίου

 Panagia Velianiton Grava Corfu ,click to enlarge Η "Γράβα Γαρδικίου" είναι σπήλαιο στο οποίο μετά από έρευνες βρέθηκαν στοιχεία κατοίκησης από την Ανώτερης Παλαιολιθικής (20.000 π.Χ.). Βρέθηκαν  εργαλεία από πυριτόλιθο, οστά ζώων κλπ.

Βρίσκεται στην κοινότητα Αγίου Ματθαίου, σε απόσταση 22km στα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας  πολύ κοντά στο βυζαντινό Φρούριο Γαρδικίου. Διαθέτει μια εκπληκτική θέα προς την νότια Κέρκυρα.

Μνημείο του Μενεκράτη

Menekratis,click to enlarge Το μνημείο του Μενεκράτη βρίσκεται στην περιοχή της Γαρίτσας στα όρια του νεκροταφείου της αρχαίας Κέρκυρας, απέναντι από την πύλη του λιμανιού του Αλκινόου. 

Κυκλικός τάφος που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. με εντυπωσιακή αρχαϊκή επιγραφή, η οποία θεωρείται μια απ' τις αρχαιότερες επιγραφές στην Ελλάδα.


 Δείτε περισσότερα ...

Μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας

Paleokastritsa, click to enlargeΤο μοναστήρι της Παναγίας ιδρύθηκε το 1225. Το κτίσμα όμως που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι του 16ου-18ου αιώνα.

Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης από όπου και το όνομα "Παλαιοκαστίτσα". Καταστράφηκε από Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572 ξανακτίστηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722. 


 Δείτε περισσότερα ...

Μονή Πλατυτέρας

Βρίσκεται στη μία είσοδο της πόλης (από το δρόμο του βορά). Κτίστηκε το 1743 αλλά καταστράφηκε  το 1798. Κτίστηκε εκ νέου το 1801 και συμπληρώθηκε το 1864 με το πυργοειδές καμπαναριό. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία, τον Αγ. Χρύσανθο και την Αγ. Δαρία.

Στη μονή υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Γ. Κλόντζας, ο π.Νικ. Κουτούζης και ο Σπ. Βεντούρας. Διαθέτει περίτεχνο  ξυλόγλυπτο τέμπλο που καλύπτεται με φύλλα χρυσού και αργύρου.

 Στη μονή υπάρχουν οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και Μητροπολιτών της Κέρκυρας.

Ναοί

Ekklisies, click to enlarge Περιδιαβείτε τους ναούς και τα μοναστήρια της Κέρκυρας, των Παξών αλλά και των Διαποντίων. Νιώστε τους αιώνες προσευχών. Θαυμάστε την τέχνη των λαϊκών αλλά και σπουδαίων ζωγράφων της μεταβυζαντινής Κρητικής ή Επτανησιακής σχολής. Ακόμη κι αν δεν πιστεύετε ανάψτε ένα κερί στη μνήμη όσων άντλησαν μέσα σ' αυτούς τους ναούς ελπίδα και δύναμη.


 Δείτε περισσότερα ...

Οι Ναοί στην Πόλη της Κέρκυρας

Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει σήμερα περί τους 35 Ναούς εν λειτουργία

Άγιος Σπυρίδωνας


Ekklisies Ag. Spiridon, click to enlarge Χτίστηκε το 1589 με τη συνεισφορά της Κερκυραϊκής κοινότητας. Σε αυτόν φιλοξενείται από τότε το ιερό λείψανο του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα.
Το μεγάλο πυργοειδές καμπαναριό της εκκλησίας δεσπόζει στην Πόλη της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσετε κάνοντας τη βόλτα σας στην παλιά πόλη και τα κάστρα. Το καμπαναριό έχει, καθόλου τυχαία, μεγάλη ομοιότητα με το καμπαναριό της Ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας (San Giorgio dei Greci).


 Δείτε περισσότερα ...

Οι ναοί των Παξών

Στους Παξούς υπήρχαν 39 ναοί το 1686, 45 το 1739 και 51 το 1781.

Paxi Ipapanti,click to enlarge Σήμερα στο νησί υπάρχουν 64 εκκλησίες από τις οποίες 2 είναι παλαιοχριστιανικές του 6ου αιώνα (Αγία Μαρίνα - Άγιος Στέφανος στο Πόρτο του Οζιά).
Σε όλες υπάρχουν αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία. Μαρμάρινα τέμπλα, πόρτες, παράθυρα, καμπαναριά, εικόνες με καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία και τοιχογραφίες αξιόλογες. Ολες αποτελούν αξιοσημείωτα μνημεία του νησιού.


 Δείτε περισσότερα ...

Φρούριο Αγγελόκαστρο

Aggelokastro ,click to enlargeΤο Αγγελόκαστρο είναι το δυτικότερο φυλάκιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο οποίο ανήκε και η Κέρκυρα ως τα 1267.

Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα με τη μεταφορά του Παλαιόκαστρου (σημερινή μονή Παλαιοκαστρίτσας) σε περισσότερο οχυρή θέση. Στην ακμή του μπορούσε να προστατέψει, σε περίπτωση ανάγκης, ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής (4000 ανθρώπους).


 Δείτε περισσότερα ...

Φρούριο Γαρδίκι

Tο κάστρο του Γαρδικίου, χτισμένο από το Δεσπότη της Hπείρου Mιχαήλ Άγγελο τον B', τον 13ο αιώνα μ.X., τον ίδιο που έχτισε και το Aγγελόκαστρο, έχει σχήμα οκταγώνου με έναν ισχυρό πύργο σε κάθε γωνιά. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπολείμματα αρχαίων τειχών στο εσωτερικό του καθώς και υπολείμματα αρχαίων ναών που βρίσκονται ενσωματωμένα στα τείχη .

Φρούριο Κασιώπης

Casiopi,Click to Enlarge,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Το κάστρο της Κασσιώπης κτίστηκε σε απροσδιόριστη ιστορική στιγμή.

Οι Ενετοί βρίσκοντας ότι είναι δύσκολο να υπερασπιστούν το κάστρο και το λιμάνι, ανατίναξαν μέρη του κάστρου και εκκένωσαν τον οικισμό. Από εκείνο το ένδοξο παρελθόν απομένουν λίγα μέρη του παλιού κάστρου.

Δείτε περισσότερα

  

Σελίδα:  1 


Μνημεία  reviews:

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα