Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Λαογραφία Οθωνών
Click to Enlarge,Λαογραφία Οθωνών Οι Οθωνιώτες υπήρξαν λαμπροί ναυτικοί ...
Οι Οθωνιώτες υπήρξαν λαμπροί ναυτικοί, και εκμεταλλευόμενοι την γεωγραφική θέση του νησιού ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα στο εμπόριο επεκτείνοντας την δράση τους έως την Μαρσαλία. Οι Οθωνιώτες έφθασαν στο σημείο να έχουν έναν ολόκληρο εμπορικό στόλο από 50 κάθε λογής ιστιοφόρα [ τραμπάκουλα, σκούνες, μπρατσέρες κλπ], που χρησιμοποιούσαν για λιμάνι τον όρμο ΄Καμίνι΄.
Το νησί σε εποχές δύσκολες για την υπόλοιπη Ελλάδα, έζησε στιγμές ευμάρειας. Δυστυχώς για τους Οθωνιώτες η έλευση των ατμόπλοιων σήμανε και το τέλος της λαμπρής αυτής περιόδου.
Ακόμη και σήμερα στο νησί υπάρχουν όμορφα σπίτια που τα οικοδομικά των υλικά , π.χ. κεραμίδια, έχουν εισαχθεί κατ’ ευθείαν από τα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης.
Όσον διάστημα οι άνδρες ταξίδευαν, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η αξιοσύνη τους, βοηθούμενη από το εύφορο έδαφος και το καλό κλίμα είχε σαν αποτέλεσμα το νησί να έχει διατροφική αυτάρκεια σε φρούτα , δημητριακά, [ στο νησί υπήρχαν τρεις ανεμόμυλοι, από τους οποίους σώζονται μόνον τα ερείπια ενός κοντά στον οικισμό ‘Δαμασκάτικα’], κρασί, και 200 τόνους ανά διετία ελαιόλαδο από τα 28 ιπποκίνητα ελαιοτριβεία [αργότερα περιορίσθηκαν σε 4 μηχανοκίνητα και ακόμη αργότερα σε 3 ηλεκτροκίνητα ] που ‘αλέθανε’ τον καρπό 36.000 ελαιόδεντρων που υπάρχουν στο νησί και η φύτευση τους επιδοτήθηκε από τους Βενετσιάνους. Αλλά και τα αλιεύματα ποτέ δεν έλειψαν από κανένα σπίτι.
Όταν ο στόλος έπαψε να υπάρχει οι Οθωνιώτες συνέχισαν την ναυτική παράδοση σαν μέλη πληρωμάτων ποντοπόρων πλοίων.
Από το 1850 οι Οθωνιώτες άρχισαν να μεταναστεύουν αρχικά στις Η.Π.Α. και μετά στην Αργεντινή και την Αυστραλία. Παρόλα ταύτα κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στους Οθωνούς έμεναν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι.
Αργότερα η μετανάστευση στις Η.Π.Α. έλαβε μεγάλες διαστάσεις , ιδιαίτερα. στις δεκαετίες 1960-1970.
Ακόμη και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Οθωνιωτών παραμένει στις Η.Π.Α. μιας και υπάρχουν οικογένειες 3ης και 4ης γενιάς. Όσοι επιστρέφουν, και επιστρέφουν πολλοί , εγκαθίστανται στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά επισκέπτονται συχνά-πυκνά στους Οθωνούς που φροντίζουν να έχουν ανακαινίσει-συντηρήσει καλά το πατρικό τους σπίτι ή κτίζουν συνεχώς καινούρια. Οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα είναι 120 περίπου, αλλά το καλοκαίρι ο αριθμός τους αυξάνεται πολύ.
Η ενδυμασία των κατοίκων των Διαποντίων σήμερα είναι απλοποιημένη και αστική. Τα παλιά χρόνια είχε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, πολλά από τα οποία ήταν κοινά με αυτά της Κερκυραϊκής υπαίθρου.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου


Λαογραφία Οθωνών  reviews:

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα

 Παρόμοιες