Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Περιβαλλοντικός Τουρισμός

Ενας επίγειος παράδεισος  το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Διαπόντια νησιά) με οργιώδη βλάστηση και την πλουσιότερη χλωρίδα από κάθε άλλο νησί της Μεσογείου (6000 είδη)  που φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών και διαθέτει σημαντικό αριθμό από βιότοπους και υδροβιότοπους καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο μονοποτιών . Είναι ο χώρος που θα χαρίσει πολλές ώρες απόλαυσης σε κάθε λάτρη της φύσης.


Η Πανίδα
Ενας επίγειος παράδεισος όπως αυτός του νησιωτικού συμπλέγματος της Κέρκυρας με οργιώδη βλάστηση και την πλουσιότερη χλωρίδα από κάθε άλλο νησί της Μεσογείου (6000 είδη) δεν μπορεί παρά να φιλοξενεί και έναν μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών.
Παρότι η πυκνή κατοίκηση του νησιωτικού συμπλέγματος και κακές πρακτικές στη γεωργική καλλιέργεια έχουν μειώσει τον πληθυσμό σε μερικά είδη κυρίως πουλιών και μικρών σαρκοβόρων, εντούτοις ο πλούτος της πανίδας είναι αξιοπρόσεκτος. Σήμερα μετά από μια περίπου δεκαετία εφαρμογής αειφορικών πολιτικών η πανίδα δείχνει να έχει ανακάμψει . Σήμερα η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά αποτελούν σημεία συνάντησης των φίλων της φύσης.

Η Χλωρίδα

Gelastrudia Η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά με τα 6000 σπάνια είδη αγριολούλουδων,  τα 55 είδη άγριας ορχιδέας και τα δεκάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, διαθέτουν την πλουσιότερη χλωρίδα από όλα τα νησιά της Μεσογείου και αποτελούν πραγματικό παράδεισο φυσικού πλούτου.

Ο πλούτος και η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας οφείλεται στο υγρό, ζεστό κλίμα, τις πολλές βροχοπτώσεις, τις εδαφικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση χάρη της οποίας  συγκεντρώνει φυτά από την Ευρώπη και την Αφρική.

Την Ανοιξη τα νησιά μοιάζουν με απέραντους κήπους γεμάτους λουλούδια. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για περιπάτους και πεζοπορίες στο πλούσιο δίκτυο μονοπατιών.

Barlia Robertianum Naked Man Orchid Στα μέσα Φεβρουαρίου ανθίζει η πρώτη άγρια ορχιδέα Barlia Robertiana ενώ στις αρχές της Ανοιξης η περιοχή πλημμυρίζει από Anthemia xhamomila (φαρμακευτικό χαμομήλι). Το Φθινόπωρο συναντάμε τα άγρια κυκλάμινα, τα γιούλια Viola Odorata, τα ζουμπούλια Narcissus tazetta,τις ίριδες Iris Unuicularis, τα κρινάκια Sternbergia lutea και τους κρόκους Crocus Bowles, Crocus Pickwick, Crocus longiflorus κλπ.

 

Blue on sand Από τις αμμουδερές ακτές με τα κρίνα Pancratium maritimum έως τις σχισμές των βράχων στις απότομες πλαγιές του Παντοκράτορα, η Κέρκυρα προσφέρει στους φίλους της φύσης και των αγριολούλουδων μια μεγάλη ποικιλία από ωραία και σπάνια φυτά που είναι αδύνατον να συναντήσουν σε άλλο μεσογειακό νησί.


 Δείτε περισσότερα ...

Πεταλούδες

 Buterfly in Corfu ,click to enlarge Με ένα περιβάλλον καταπράσινο και πάνω από 400 είδη λουλουδιών είναι φυσικό να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από πολύχρωμες πεταλούδες. Μια κοινή πεταλούδα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η Scarce Swallowtail.


 Δείτε περισσότερα ...

Προστατευόμενα είδη

Σκούτζικας , Σκουτζίκι (Laudakia stellio - Agama stellio) , Βίδρα (Lutra lutra)


Laudakia stellio - Agama stellio (Σκούτζικας , Σκουτζίκι)

 stellio Laudakia ,click to enlargeΑποτελεί τον μοναδικό Ευρωπαϊκό εκπρόσωπο της οικογένειας της Τροπικής σαύρας. Ζει στην Κέρκυρα, σε μια μικρή περιοχή της Θεσ/νίκης και σε μερικά νησιά του Αιγαίου.

Η προφορική παράδοση τον θέλει να μεταναστεύει στην Κέρκυρα μέσα από τις προμήθειες ζωoτροφών του Αγγλικού στρατού ή τον αποδίδουν σε μεταφορά εδώ από κάποιο φυσιοδίφη χωρίς βεβαίως να υπάρχει τεκμηρίωση καμιάς τέτοιας άποψης. Δείτε παρακάτω μια εξήγηση αυτών των δοξασιών.


 Δείτε περισσότερα ...

Πτηνά

Lesser Whitethroat, Click to Enlarge Η κέρκυρα είναι ένα πράσινο νησί. Αποτελείται από λόφους που καταλήγουν σε όρος 900 μέτρων (Παντοκράτωρ) στο βορά και από χαμηλούς λόφους και πεδινές εκτάσεις στο νότο. Τα σημαντικότερα σημεία για παρατήρηση πουλιών είναι οι προστατευμένοι  βιότοποι (Νατούρα 2000) αλλά και οι ελαιώνες. Η λίμνη Αντινιώτη στο βορά, οι λοφοσειρές και το βουνό Παντοκράτωρ, το λιβάδι Ρόπα στο κέντρο του νησιού, η λίμνη Κορισσίων και η περιοχή Αλικές στο νότο. Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι Παξοί, Αντίπαξοι και τα Διαπόντια νησιά που βρίσκονται πάνω στους δρόμους της μετανάστευσης.


 Δείτε περισσότερα ...

Τα Απολιθώματα

Amonites,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Για τους λάτρεις των απολιθωμάτων και των γεωλογικών ανακαλύψεων το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κέρκυρας είναι ένας παρθένος παράδεισος. Ειδικά το όρος Παντοκράτορας με ύψος 900 μέτρα αποτελεί ένα Γεωλογικό παράθυρο στη Νότια Βαλκανική που προσφέρει συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Περιοχές Natura - Αλυκή Λευκίμμης

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η περιοχή του συγκεκριμένου υγρότοπου χρησίμευε ως αλυκή, αλλά η δραστηριότητα αυτή σταμάτησε οριστικά το 1988. Από τότε έχουν συμβεί πολλές και ποικίλες αλλαγές. Αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη βλάστηση αυτού του τόπου είναι λίγες και περιορίζονται στη βλάστηση των αμμωδών παραλιών, στην περιοχή  απαντά ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πολλοί τύποι βλάστησης. Τόσο η χλωρίδα, όσο και η βλάστηση χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία αλοφυτικών ειδών, όπως τα Arthocnemum glaucum, A. fruticosum, Halocnemum strobilaceum, Scoenchus nigricans, Juncus subulatus, Salicornia europaea, Cakile maritima, Salsola kali κ.λπ.


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Κανόνι έως Μεσογγή

gr2230005 Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κέρκυρας και περιλαμβάνει τις ακτές από το Κανόνι μέχρι και Μεσογγή. Στην περιοχή του Κανονιού το νερό είναι αβαθές. Το υπόστρωμα είναι ψαμμιτικό. Μεταξύ των ανώτερων βράχων αναπτύσσεται, σε αμμώδες υπόστρωμα, το θαλάσσιο φανερόγαμο Cymodocea nodosa. Τα λιβάδια της Posidonia oceanica εκτείνονται σε βάθη κάτω από 1,5 m νότια του χωριού Μεσογγή. Στην περιοχή αυτή ο βυθός της θάλασσας είναι βραχώδης αλλά και αμμώδης, με πέτρες και βράχους όλων των μεγεθών. Τα Phanerophyceae κυριαρχούν, καθώς και οι φυτοκοινωνίες Cystoseiretum crinitae.


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Λιμνοθάλασσα Αντινιότη

Ο συγκεκριμένος υγρότοπος βρίσκεται στις βόρειες ακτές της νήσου Κέρκυρας και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο εξαιτίας του προστατευόμενου είδους Lutra lutra, το οποίο έχει αναφερθεί στην περιοχή, αλλά και για την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα ενδιαιτημάτων. Οι ανθρωπογενείς επιδράσεις δεν έχουν επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οικοσυστήματος. 


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Λιμνοθάλασσα Κορισσιων

naura_gr2230002Η περιοχή βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας. Στις αμμώδεις παραλίες που βρίσκονται κοντά στη λιμνοθάλασσα και κυρίως στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής εμφανίζεται το μοναδικό για την περιοχή δάσος κέδρων καθώς και οι πετρόμορφες αμμοθίνες, που δημιουργούν ένα μοναδικό, ως προς την αισθητική του, τοπίο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη λίμνη Κορισσίων (τη μεγαλύτερη της Κέρκυρας), τις παρόχθιες περιοχές της λίμνης, καθώς και τις παράκτιες περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από διάφορους τύπους μεσογειακής βλάστησης


 Δείτε περισσότερα ...

Σελίδα:  1 


Περιβαλλοντικός Τουρισμός  reviews:

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα