Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς


Η Πόλη της Κέρκυρας

H πόλη της Κέρκυρας ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αι. και στη σημερινή της μορφή βρίσκεται τους τελευταίους 9 αιώνες. Μια πολύ καλά διατηρημένη παλιά πόλη, χτισμένη ανάμεσα στα δύο φρούρια που αντανακλά την ευρωπαϊκή ιστορία χιλίων και πλέον χρόνων. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τον Ιούνιο του 2007.

UNESCO UNESCO
World Heritage
(Year of registration: 2007 Ref: 978)

Ο τόπος που άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του σε κάθε κατατρεγμένο. Στους Εβραίους της Ισπανίας, στους Ορθόδοξους της Κάτω Ιταλίας και της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, στους προόσφυγες της Κύπρου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Πάργας, στους κυνηγημένους Σέρβους και τους οικονομικούς μετανάστες της Μάλτας και των Δαλματικών ακτών. Για να χτίσει μαζί τους  ένα σύμβολο της Μεσογείου, ένα απόρθητο φρούριο ορόσημο της Δύσης.
Πόλη κοσμοπολίτισσα, λίκνο Μουσικής και Πολιτισμού.


Εδώ που "η ομορφιά του τοπίου γέμισε με ομορφιά την ψυχή".

Φρούρια της Κέρκυρας
Click to Enlarge,   Φρούρια της Κέρκυρας

Εδώ σταμάτησε η προέλαση των Τούρκων προς τη Δύση.

Τα φρούρια και οι οχυρώσεις που περιβάλλουν την πόλη, , αποτελούν το ζωντανότερο μνημείο που μπορεί ο επισκέπτης να περιδιαβεί μέσα στην πόλη. Περπατώντας στα μικρά καλντερίμια, πάνω στις οχυρώσεις, ανάμεσα στα κτίρια, παίρνοντας το καφέ ή το γεύμα του στα εστιατόρια και τα μπάρ , γεμίζει εικόνες και συναισθήματα.

Το μάτι αναπαύεται πάνω στο καταπράσινο τοπίο και την μοναδικής ομορφιάς παλιά πόλη.

Το μυαλό ταξιδεύει στην κλειστή θάλασσα, αναζητά σημάδια από παλιά. Αναζητά τους τόπους που συγκρούστηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως τους κατέγραψε ο Θουκυδίδης, τον κυνηγημένο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα , τους τόπους που άραζαν οι σταυροφόροι. Βλέπει γαλέρες και καράβια να επιστρέφουν νικηφόρα από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου . Βλέπει το στόλο των Τούρκων στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να προελάσει προς τη Δύση. Νιώθει την αγωνία του ενωμένου Χριστιανικού στόλου , την αγωνία των υπερασπιστών. Ακούει μέσα στις άδειες αίθουσες τα προστάγματα, τις φωνές αλλά και τα επινίκια γλέντια . Μαντεύει στα στενά δρομάκια τις ικεσίες των πολιορκημένων, τις ευχαριστήριες λιτανείες στον Αγιο Σπυρίδωνα τον " Προστάτη".

Μην παραλείψετε μια βόλτα στα φρούρια της Κέρκυρας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείτε να χωρέσετε μέσα σε μια μόνο ματιά ολόκληρη την ιστορία 2500 ετών στις πιο δραματικές στιγμές της.

Arco Bonati,copyrights:View/Copy/Print but not Publish


 Δείτε περισσότερα ...

Παλαιό Φρούριο
Click to Enlarge, Παλαιό Φρούριο

Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (Corifes) αποτελεί το Ανατολικό άκρο της Πόλης. Άρχισε να κατοικείται και να οχυρώνεται μετά τις καταστροφές της αρχαίας Πόλης ( Παλαιόπολη ) μετά τον 6ο αιώνα και αποτέλεσε την Πόλη της Κέρκυρας (Corifo , Corfu) από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Από τον 16ο αιώνα η Πόλη έχει λάβει περίπου τη σημερινή της μορφή και το Παλαιό Φρούριο μετατρέπεται σε στρατιωτικό χώρο.


 Δείτε περισσότερα ...

Νέο Φρούριο
Click to Enlarge, Νέο Φρούριο

Επιβλητικό υψώνεται στη Δυτική πλευρά της Πόλης ανάμεσα στο Παλιό και το νέο Λιμάνι. Κατασκευάστηκε από το μηχανικό Φ. Βιτέλλι μεταξύ 1576 και 1645 και είναι σχεδόν ολόκληρο  τεχνητός λόφος που αποκόπηκε με το άνοιγμα μεγάλων περιμετρικών ορυγμάτων (ξηρά τάφρος) και υψώθηκε με τη συσσώρευση των υλικών των ορυγμάτων.


 Δείτε περισσότερα ...

Ανουντσιάτα
Click to Enlarge,Ανουντσιάτα

Μνημείο Πανευρωπαϊκής σημασίας αφού εδώ θάφτηκαν οι Λατίνοι Ευγενείς που έπεσαν νεκροί στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), τη ναυμαχία που έδωσε τέλος στην ναυτική απειλή της Τουρκίας. Λίγα χρόνια αργότερα θα δοθεί τέλος στην απειλή  και στη στεριά και θα τερματιστεί  οριστικά η προσπάθεια των Τούρκων να επεκταθούν προς Δυσμάς.


 Δείτε περισσότερα ...Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς  reviews:

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα