Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η περιοχή του συγκεκριμένου υγρότοπου χρησίμευε ως αλυκή, αλλά η δραστηριότητα αυτή σταμάτησε οριστικά το 1988. Από τότε έχουν συμβεί πολλές και ποικίλες αλλαγές. Αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη βλάστηση αυτού του τόπου είναι λίγες και περιορίζονται στη βλάστηση των αμμωδών παραλιών, στην περιοχή απαντά ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πολλοί τύποι βλάστησης. Τόσο η χλωρίδα, όσο και η βλάστηση χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία αλοφυτικών ειδών, όπως τα Arthocnemum glaucum, A. fruticosum, Halocnemum strobilaceum, Scoenchus nigricans, Juncus subulatus, Salicornia europaea, Cakile maritima, Salsola kali κ.λπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αμμώδεις ακτές καταλαμβάνουν μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής έκτασης του υγρότοπου και κατά συνέπεια η βιοποικιλότητα της περιοχής δεν περιορίζεται στους λίγους τύπους βλάστησης που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Το λιμναίο τμήμα, τα υγρά και αλμυρά λιβάδια, τα μικρά ρέματα και οι γειτονικοί λόφοι με τους χαρακτηριστικούς τύπους βλάστησης από γνωστά φυτικά είδη (Arbutus sp., Erica sp., Quercus coccifera, Pistacia lentiscus κ.λπ.), παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη δομή και λειτουργία του οικοσυστήματος.
Σπουδαιότητα:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στον τόπο αυτό υπάρχει ακόμη ένας από τους λίγους υγρότοπους που απέμειναν στην Κέρκυρα, ότι οι τύποι βλάστησης που απαντούν στις αμμοθίνες και στα υγρά ή αλμυρά λιβάδια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και ότι ο τουρισμός και οι παρεμφερείς δραστηριότητες έχουν επεκταθεί σε όλο σχεδόν το μήκος των αμμωδών ακτών της Κέρκυρας, γίνεται αντιληπτό ότι η περιοχή αυτή πρέπει να προστατευθεί και να αντιμετωπιστεί κατά ένα διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης (οικοτουρισμός, παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία κ.λπ.). Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες περιοχές φαίνεται να έχουν λειτουργήσει ως "καταφύγια" όχι μόνο για τα πουλιά και τα ζωικά είδη αλλά και για αρκετά φυτικά είδη, π.χ. Orchidaceae. Πιστεύεται ότι αρκετά φυτικά είδη που φύονταν στις περιοχές που σήμερα καταλαμβάνουν οι ελαιώνες, έχουν επιβιώσει μόνο σε ανοικτές ακαλλιέργητες περιοχές, όπως αυτές της συγκεκριμένης περιοχής.
Όνομα Περιοχής: ΑΛΥΚΗ ΛΕΥΚΙΜΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Κωδικός Περιοχής: GR2230003
Τύπος: B
Γεωγραφικό Μήκος: 20o 04
Γεωγραφικό Πλάτος: 39o 27
Διοικητική Περιφέρεια: Ιόνια Νησιά
Νομός: Κέρκυρας
Μέσο Υψόμετρο (m): 1
Έκταση (ha): 217
Τύποι Οικοτόπων:
Μονοετής βλάστηση με Salicornia και άλλα είδη των λασπωδών και αμμωδών ζωνών, Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi), Μεσογειακές και θερμοατλαντικές αλόφιλες λόχμες (Arthrocnemetalia fruticosae), Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες.