Contact Site Map Home Greek English
Κέρκυρα, Πύλη Τουρισμού textsign
 
     
 

Φύση

Η Κέρκυρα διαθέτει ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, που με τις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου και τις πολύχρωμες πινελιές των αγριολούλουδων φαντάζει σαν πίνακας ζωγραφικής που μεταβάλλεται συνεχώς.

Το εναλλασσόμενο αγροτικό τοπίο με τις αγροτικές και δασικές εκτάσεις και τους καταπράσινους ελαιώνες στις παρυφές των λόφων που ακουμπούν στις  δαντελένιες ακτές και τις φιλόξενες ακρογιαλιές συνθέτουν ένα αισθητικό σύνολο μοναδικής ομορφιάς.

Η καλλιέργεια  της ελιάς δεσπόζει  μετατρέποντάς τα νησιά του συμπλέγματος  σε απέραντους  ελαιώνες εν πλώ. Ο μοναδικός για νησιωτικό σύμπλεγμα φυτικός και ζωικός πλούτος κάνει την Κέρκυρα και τους Παξούς ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της φύσης.

"Spring had arrived and the island was sparkling with flowers. Lambs with flapping tails gambolled under the olives, crushing the yellow crocuses under their tiny hooves. Baby donkeys with bulbous and uncertain legs munched among the asphodels. The ponds and streams and ditches were tangled in chains of spotted toads' spawn, the tortoises were heaving aside their winter bedclothes of leaves and earth, and the first butterflies, winter-faded and frayed, were flitting wanly among the flowers."

"My Family and Other Animals" by Gerald Durrell.Η ελιά

 Olive in Corfu ,click to enlarge "The whole Mediterranean, the sculpture, the palms, the gold beads ,the bearded heroes, the wine, the ideas, the ships, the moonlight, the winged gorgons, the bronze men, the philosophers - all of it seems to rise in the sour, pungent taste of these black olives between the teeth. A taste older than meat, older than wine. A taste as old as cold water."       "Prospero's Cell" by Lawrence Durrell.

Η ελιά είναι το χαρακτηριστικό δέντρο της Μεσογείου. Το δέντρο που επηρέασε βαθιά τους πολιτισμούς και τις θρησκείες της περιοχής. Η καλλιέργεια της ελιάς ξεκινάει στα βάθη της ιστορίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι την καλλιεργούσαν ήδη στη Μινωική Κρήτη το 3.500 π.Χ.


 Δείτε περισσότερα ...

Η Πανίδα
Ενας επίγειος παράδεισος όπως αυτός του νησιωτικού συμπλέγματος της Κέρκυρας με οργιώδη βλάστηση και την πλουσιότερη χλωρίδα από κάθε άλλο νησί της Μεσογείου (6000 είδη) δεν μπορεί παρά να φιλοξενεί και έναν μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών.
Παρότι η πυκνή κατοίκηση του νησιωτικού συμπλέγματος και κακές πρακτικές στη γεωργική καλλιέργεια έχουν μειώσει τον πληθυσμό σε μερικά είδη κυρίως πουλιών και μικρών σαρκοβόρων, εντούτοις ο πλούτος της πανίδας είναι αξιοπρόσεκτος. Σήμερα μετά από μια περίπου δεκαετία εφαρμογής αειφορικών πολιτικών η πανίδα δείχνει να έχει ανακάμψει . Σήμερα η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά αποτελούν σημεία συνάντησης των φίλων της φύσης.

Η Χλωρίδα

Gelastrudia Η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά με τα 6000 σπάνια είδη αγριολούλουδων,  τα 55 είδη άγριας ορχιδέας και τα δεκάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, διαθέτουν την πλουσιότερη χλωρίδα από όλα τα νησιά της Μεσογείου και αποτελούν πραγματικό παράδεισο φυσικού πλούτου.

Ο πλούτος και η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας οφείλεται στο υγρό, ζεστό κλίμα, τις πολλές βροχοπτώσεις, τις εδαφικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση χάρη της οποίας  συγκεντρώνει φυτά από την Ευρώπη και την Αφρική.

Την Ανοιξη τα νησιά μοιάζουν με απέραντους κήπους γεμάτους λουλούδια. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για περιπάτους και πεζοπορίες στο πλούσιο δίκτυο μονοπατιών.

Barlia Robertianum Naked Man Orchid Στα μέσα Φεβρουαρίου ανθίζει η πρώτη άγρια ορχιδέα Barlia Robertiana ενώ στις αρχές της Ανοιξης η περιοχή πλημμυρίζει από Anthemia xhamomila (φαρμακευτικό χαμομήλι). Το Φθινόπωρο συναντάμε τα άγρια κυκλάμινα, τα γιούλια Viola Odorata, τα ζουμπούλια Narcissus tazetta,τις ίριδες Iris Unuicularis, τα κρινάκια Sternbergia lutea και τους κρόκους Crocus Bowles, Crocus Pickwick, Crocus longiflorus κλπ.

 

Blue on sand Από τις αμμουδερές ακτές με τα κρίνα Pancratium maritimum έως τις σχισμές των βράχων στις απότομες πλαγιές του Παντοκράτορα, η Κέρκυρα προσφέρει στους φίλους της φύσης και των αγριολούλουδων μια μεγάλη ποικιλία από ωραία και σπάνια φυτά που είναι αδύνατον να συναντήσουν σε άλλο μεσογειακό νησί.


 Δείτε περισσότερα ...

Κλίμα

Sun, click to enlarge Το κλίμα του νησιωτικού συμπλέγματος της Κέρκυρας είναι ζεστό Μεσογειακό. Το καλοκαίρι είναι ζεστό και σχετικά ξηρό με καταγάλανο ουρανό, συχνά δροσίζεται από εποχικούς ανέμους προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για Σέρφινγκ, ενώ σπάνια διακόπτεται από βροχή. Τα ορεινά τμήματα προσφέρουν μεγαλύτερη δροσιά. Οι χειμώνες είναι μέτριοι. Βροχές πέφτουν κυρίως μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Κατά μέσο όρο έχουμε 3000 ώρες ηλιοφάνειας κατ έτος με μέση ημερήσια ηλιοφάνεια 8,5 ωρών.

Μέγιστη θερμοκρασία F Απρ Μαη Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπτ Οκτ
Κέρκυρα 69 74 80 84 84 80 75
Λονδίνο 56 61 68 71 70 66 56
Ωρες ηλιοφάνειας
Κέρκυρα 7 10 12 12 11 9 6
Λονδίνο 5 6 7 6 6 5 3

Πεταλούδες

 Buterfly in Corfu ,click to enlarge Με ένα περιβάλλον καταπράσινο και πάνω από 400 είδη λουλουδιών είναι φυσικό να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από πολύχρωμες πεταλούδες. Μια κοινή πεταλούδα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η Scarce Swallowtail.


 Δείτε περισσότερα ...

Προστατευόμενα είδη

Σκούτζικας , Σκουτζίκι (Laudakia stellio - Agama stellio) , Βίδρα (Lutra lutra)


Laudakia stellio - Agama stellio (Σκούτζικας , Σκουτζίκι)

 stellio Laudakia ,click to enlargeΑποτελεί τον μοναδικό Ευρωπαϊκό εκπρόσωπο της οικογένειας της Τροπικής σαύρας. Ζει στην Κέρκυρα, σε μια μικρή περιοχή της Θεσ/νίκης και σε μερικά νησιά του Αιγαίου.

Η προφορική παράδοση τον θέλει να μεταναστεύει στην Κέρκυρα μέσα από τις προμήθειες ζωoτροφών του Αγγλικού στρατού ή τον αποδίδουν σε μεταφορά εδώ από κάποιο φυσιοδίφη χωρίς βεβαίως να υπάρχει τεκμηρίωση καμιάς τέτοιας άποψης. Δείτε παρακάτω μια εξήγηση αυτών των δοξασιών.


 Δείτε περισσότερα ...

Πτηνά

Lesser Whitethroat, Click to Enlarge Η κέρκυρα είναι ένα πράσινο νησί. Αποτελείται από λόφους που καταλήγουν σε όρος 900 μέτρων (Παντοκράτωρ) στο βορά και από χαμηλούς λόφους και πεδινές εκτάσεις στο νότο. Τα σημαντικότερα σημεία για παρατήρηση πουλιών είναι οι προστατευμένοι  βιότοποι (Νατούρα 2000) αλλά και οι ελαιώνες. Η λίμνη Αντινιώτη στο βορά, οι λοφοσειρές και το βουνό Παντοκράτωρ, το λιβάδι Ρόπα στο κέντρο του νησιού, η λίμνη Κορισσίων και η περιοχή Αλικές στο νότο. Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι Παξοί, Αντίπαξοι και τα Διαπόντια νησιά που βρίσκονται πάνω στους δρόμους της μετανάστευσης.


 Δείτε περισσότερα ...

Τα Απολιθώματα

Amonites,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Για τους λάτρεις των απολιθωμάτων και των γεωλογικών ανακαλύψεων το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κέρκυρας είναι ένας παρθένος παράδεισος. Ειδικά το όρος Παντοκράτορας με ύψος 900 μέτρα αποτελεί ένα Γεωλογικό παράθυρο στη Νότια Βαλκανική που προσφέρει συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Τα Ερπετά

 stellio Laudakia ,click to enlarge Η καταπράσινη Κέρκυρα διατήρησε, χάρη στη μορφολογία των εδαφών των νησιών της και στην πλούσια χλωρίδα, μεγαλύτερη ποικιλία άγριας ζωής από όση διατήρησαν άλλα νησιά. Το πλήθος των ερπετών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον με καταγεγραμμένα 8 είδη αμφίβιων και 23 είδη ερπετών. Ανάμεσα σε αυτά μπορείτε να παρατηρήσετε τα:


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura

naturaΕνα μεγάλο μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος με έκταση που ξεπερνά τα 10.000 εκτάρια (ha) έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο με βάση διεθνείς συνθήκες και έχει ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα προστασίας λόγω της σπουδαιότητας που έχει για τη ζωή στον πλανήτη.

Το Φύση 2000 (Natura 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και του τόπου που αυτά μένουν ή σταθμεύουν.


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Αλυκή Λευκίμμης

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η περιοχή του συγκεκριμένου υγρότοπου χρησίμευε ως αλυκή, αλλά η δραστηριότητα αυτή σταμάτησε οριστικά το 1988. Από τότε έχουν συμβεί πολλές και ποικίλες αλλαγές. Αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη βλάστηση αυτού του τόπου είναι λίγες και περιορίζονται στη βλάστηση των αμμωδών παραλιών, στην περιοχή  απαντά ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πολλοί τύποι βλάστησης. Τόσο η χλωρίδα, όσο και η βλάστηση χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία αλοφυτικών ειδών, όπως τα Arthocnemum glaucum, A. fruticosum, Halocnemum strobilaceum, Scoenchus nigricans, Juncus subulatus, Salicornia europaea, Cakile maritima, Salsola kali κ.λπ.


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Κανόνι έως Μεσογγή

gr2230005 Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κέρκυρας και περιλαμβάνει τις ακτές από το Κανόνι μέχρι και Μεσογγή. Στην περιοχή του Κανονιού το νερό είναι αβαθές. Το υπόστρωμα είναι ψαμμιτικό. Μεταξύ των ανώτερων βράχων αναπτύσσεται, σε αμμώδες υπόστρωμα, το θαλάσσιο φανερόγαμο Cymodocea nodosa. Τα λιβάδια της Posidonia oceanica εκτείνονται σε βάθη κάτω από 1,5 m νότια του χωριού Μεσογγή. Στην περιοχή αυτή ο βυθός της θάλασσας είναι βραχώδης αλλά και αμμώδης, με πέτρες και βράχους όλων των μεγεθών. Τα Phanerophyceae κυριαρχούν, καθώς και οι φυτοκοινωνίες Cystoseiretum crinitae.


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Λιμνοθάλασσα Αντινιότη

Ο συγκεκριμένος υγρότοπος βρίσκεται στις βόρειες ακτές της νήσου Κέρκυρας και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο εξαιτίας του προστατευόμενου είδους Lutra lutra, το οποίο έχει αναφερθεί στην περιοχή, αλλά και για την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα ενδιαιτημάτων. Οι ανθρωπογενείς επιδράσεις δεν έχουν επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οικοσυστήματος. 


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Λιμνοθάλασσα Κορισσιων

naura_gr2230002Η περιοχή βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας. Στις αμμώδεις παραλίες που βρίσκονται κοντά στη λιμνοθάλασσα και κυρίως στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής εμφανίζεται το μοναδικό για την περιοχή δάσος κέδρων καθώς και οι πετρόμορφες αμμοθίνες, που δημιουργούν ένα μοναδικό, ως προς την αισθητική του, τοπίο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη λίμνη Κορισσίων (τη μεγαλύτερη της Κέρκυρας), τις παρόχθιες περιοχές της λίμνης, καθώς και τις παράκτιες περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από διάφορους τύπους μεσογειακής βλάστησης


 Δείτε περισσότερα ...

Περιοχές Natura - Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι

gr2230004 Η περιοχή συγκροτείται από ομάδα ασβεστολιθικών νησιών και νησίδων με βραχώδεις και συχνά αποσαθρωμένες ακτές, καθώς και από το θαλάσσιο τμήμα που περιβάλλει τα νησιά αυτά μέχρι την ισοβαθή των 50 m. Τα μεγαλύτερα νησιά αυτής της ομάδας, Παξοί και Αντίπαξοι, παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα τοπογραφία. Οι Παξοί είναι το μοναδικό νησί του συμπλέγματος το οποίο κατοικείται μόνιμα (περίπου 2.800 κάτοικοι). Η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται από περίπου 450 taxa


 Δείτε περισσότερα ...

Σελίδα:  1 


Φύση  reviews:

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο

 
 
 

Κερκυραϊκό Περγαμόντο

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
egnatia

http://www.corfufestival.gr

Accomodation
Κλείσε τη διαμονή  σου
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.
signup
Λάβε το περιοδικό της Κέρκυρας
Εγγράψου τώρα και ανακάλυψε τί νέο υπάρχει στην Κέρκυρα. Θα σε κρατάμε ενήμερο.
weather
Δες τον καιρό στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα διαθέτει το πλέον ήπιο κλίμα της Μεσογείου. Δείτε μια πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

RentaCar Βρείτε μια πλήρη σειρά από ενοκιαζόμενα αυτοκίνητα και τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Οικομονική ενοικίαση ατοκινήτου στην Κέρκυρα