Στην Κέρκυρα εντοπίζεται στα περίχωρα της Κέρκυρας και ειδικά στην περί του όρους των Αγίων Δέκα περιοχή (Γαστρούρι, Αγ.Δέκα, Καστελλάνοι Μέσης) όπου μπορεί να γίνει και η παρατήρηση του με ιδιαίτερη προσοχή αφού δείχνει ιδιαίτερο φόβο απέναντι στον άνθρωπο και φροντίζει να εξαφανιστεί στις κουφάλες των δέντρων .
Εχουν μήκος 28-30cm, οι ενήλικοι, με σχετικά ίσιο κοίταγμα και τριγωνικό κεφάλι. Δεν υπάρχει ραχιαία καμπούρα (αντίθετα από πολλά άλλα agamids). Και τα δύο φύλα, και ειδικά το αρσενικό, αλλάζουν το χρώμα αναλόγως με τη διάθεση.
Στην περιοχή τους είναι αρκετά συνεσταλμένα, αλλά όταν εξοικειωθούν με τον άνθρωπο γίνονται αρκετά ήμερα και μπορούν να εκπαιδευτούν.
Προτιμούν τους τοίχους και τις στέγες, τις περιοχές με πέτρες και βράχια και τις κουφάλες των αιωνόβιων ελαιόδεντρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα τον βρούμε σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες να απολαμβάνει τον ήλιο.
Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι διαθέτει ισχυρό δηλητήριο. Αυτό πιθανά οφείλεται στο γεγονός ότι οι σημερινοί πληθυσμοί είναι μετανάστες των τελευταίων αιώνων οι οποίοι σχημάτισαν αυτή τη δοξασία επειδή δε γνώριζαν το ζώο.
Στην πραγματικότητα είναι εντομοφάγο και εντελώς ακίνδυνο.
Το Laudakia stellio χρειάζεται πολύ λίγο νερό και καλύπτει τις ανάγκες του με την υπάρχουσα υγρασία.
Τη χειμερινή περίοδο έχει πολύ μικρή δραστηριότητα.
Ζευγαρώνει την περίοδο Μάρτιος-Απρίλιος. Το θηλυκό γεννά κατά τον Ιούνιο 5-15 αυγά τα οποία τοποθετεί στο χώμα σε μέρος ζεστό. Εκκολάπτονται μετά από 65-80 μέρες προς τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
Έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες ζεστές χρονιές μέχρι και δύο γεννήσεις αυγών μέσα στο έτος με την πρώτη τον Απρίλιο και τη δεύτερη τον Ιούνιο.
Περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας (ΠΔ 67/1981 (ΦΕΚ 23/Α, 30-1-1981, πίνακας 2/Σπονδυλωτά-Ερπετά).
Βίδρα (Lutra lutra)
Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα από τα 13 είδη βίδρας και ανήκει στην υποοικογένεια Lutrinae. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενας απομονωμένος πληθυσμός βρίσκεται στην Κέρκυρα στη Λιμνοθάλασσα Αντινιότη . Οι βίδρες ζουν μεμονωμένες και οριοθετούν με σαφήνεια το ζωτικό τους χώρο, η έκταση του οποίου κυμαίνεται ανάλογα με τη διαθέσιμη τροφή. Σε ακτές με πλούσιες τροφικές πηγές ζωής ο ζωτικός τους χώρος μπορεί να φτάσει στο 1,1 χλμ. Είναι ανώτερος θηρευτής στα υδάτινα οικοσυστήματα και τρέφεται με ψάρια αλλά και αμφίβια, ερπετά(νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννά μία φορά το έτος (άνοιξη) 2-3 μικρά. Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. (Π.Δ. 67/81).
|