Στην Κέρκυρα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων φαίνεται ότι η ελιά αποτελούσε δευτερεύουσα καλλιέργεια. Το νησί ήταν γνωστό στο τότε διεθνές εμπόριο για την καλλιέργεια του αμπελιού και τον φημισμένο «Ανθοσμία οίνο» (Θουκυδίδης) δηλαδή το κρασί που ανέδιδε άρωμα λουλουδιών.
Η ελιά θα κατακτήσει, κυριολεκτικά, την Κερκυραϊκή ύπαιθρο την περίοδο των Ενετών όταν εκείνοι θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του ελαιώνα προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή και το εμπόριο του λαδιού τόσο ως τρόφιμο όσο και ως καύσιμο (φωτιστικό λάδι).
Σήμερα το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι κατάφυτο από ελιές. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια δένδρα με ύψος που ξεπερνά έξι μέτρα δημιουργούν την αίσθηση ενός εκτεταμένου δάσους. Ειδικοί νόμοι προστατεύουν σήμερα τα ελιόδεντρα θυμίζοντας μας ότι παρόμοιοι νόμοι είχαν υπάρξει από την εποχή του μεγάλου Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η καλλιέργεια στην Κέρκυρα διαφέρει από αυτήν που συναντάμε στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ ο καρπός αφήνεται να ωριμάσει και να πέσει μόνος του από τα δέντρα. Με τον τρόπο αυτό το λάδι που παράγεται έχει αυξημένη οξύτητα διαθέτει όμως σε μεγάλες ποσότητες ουσίες που επιδρούν ευεργετικά στην καρδιακή λειτουργία και στη λειτουργία των αγγείων.
Περπατήστε μέσα στους απέραντους ελαιώνες. Κάντε μια στάση, ένα πικ-νικ κάτω από τον ίσκιο τους. Ψάξτε, κι αν είστε τυχεροί, βρείτε δέντρα με ζωή πάνω από χίλια χρόνια. Θα τα γνωρίσετε από τον κορμό που μοιάζει με μικρό δωμάτιο. Τέτοιες ελιές θα βρείτε π.χ. στην περιοχή Αγίου Ματθαίου, στον Άγιο Προκόπιο, στους Αρκαδάδες και σε πολλά άλλα μέρη της Κέρκυρας και των Παξών.
Ξέρατε;
- Το ελαιόλαδο είναι ισχυρό αφροδισιακό.
- Το ελαιόλαδο είναι το μόνο λάδι που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία
- Το σαπούνι που παράγεται από καθαρό ελαιόλαδο βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από έκζεμα και ψωρίαση.
- Το ελαιόλαδο βοηθά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης και των καρδιακών προβλημάτων ενώ μειώνει την πίεση του αίματος.
|